čtvrtek 7. října 2010

Here it goes again…

… pomalu mi ani nestihlo uschnout prádlo a už jsem zase seděla na kufru a čekala, až budeme moct vyrazit na letiště (obrazně, samozřejmě, ve skutečnosti jsem nikde neseděla – není nad to zjistit chvíli před odjezdem, že do kufru můžete napěchovat jen 15 kilo věcí, že si musíte heslo do knihovny zadat přímo v knihovně a… takhle když to píšu, mi to nijak hrozný nepřipadá, včera jsem z toho ale šílela).

Destinace: Káhira

Doba trvání: 6.10. – 27.11. 2010

Účel: KONEČNĚ začít mluvit arabsky (jo a těch 10 kreditů za první krátkodobou zahraniční stáž taky není k zahození ;-))

Tak jsem tu.

V Káhiře.

Páni.

Cesta v porovnání s tou do Ankary probíhala jako po másle: let byl klidný a žádný turbulence ani vzdušného ani lidského rázu se tentokrát nekonaly. Na pravoboku mi seděl litevský chlapec na cestě za rodiči, kteří rozjíždí v Káhiře nějaký kšeftíky, na levoboku Egypťan s německým pasem, přednášející na jakýsi VŠ, kterej mluvil perfektně anglicky, a poté, co jsme dosedli, mi navíc vyjednal dobrou cenu na taxík (baškurka awi awi!). Po příletu jsem si hned v první hale, do který mě vyplivl autobus od letadla, vyměnila peníze a koupila si samolepku s vízem – tu jsem si hezky nalepila do pasu a nechala ji maníkem v budce oštemplovat. Kupodivu jich v budkách sedělo dost, kufry na pásu byly rychle a zdálo se, že všechno proběhne hezky plynule bez zádrhelů. Venku se se mnou dala do řeči Němka s včelím úlem z dredů na hlavě, cirkusačka, která přijela do Káhiry na cirkusácký symposium (no není TOHLE pecka?!). Nakonec se ukázalo, že jedeme do stejný čtvrti a o taxíka jsem se šábly.

Řidič nejdřív vysadil ji, a potom jsme spolu prozkoumali mapu, protože (samozřejmě) neměl nejmenšího tucha, kde nějaká česká ambasáda sídlí (díky, Ani, bez mapy bych byla… no, ty víš kde), nakonec jsme ji docela v pohodě a rychle našli. Chlapec, kterej měl službu v budce (ne v bedně, neplést!), mi dal obálku s klíčem a vpustil mě do areálu. Chvíli nechápal, proč po něm chci, aby mi ukázal cestu a já byla příliš unavená, ulepená (v letadle bylo neskutečný vedro) a ukodrcaná, než aby můj mozek ochotně sypal arabský slovíčka a já mu mohla vysvětlit, proč že teda chci, aby šel se mnou… Nakonec jsme společnými silami našli druhý blok a výtah, který jel, kam měl a já se ocitla na malý chodbě se dvěma dveřmi a jedním klíčem.

Odemknu a zjistím, že jsem se ocitla v čemsi obrovském. A že tu nejsem sama.

Z probuzenýho chudáka se vyklubala moje nová spolubydlící Jana. Šlechtí mě jedině to, že ten budíček o třetí ráno vážně nebyl úmyslný – nikdo mi neřekl, že tu nebudu bydlet sama! No nic. Umyla jsem se a padla do postele. Přetažená jako to zvíře jsem s sebou hodinu mlátila, než jsem konečně usnula.

Ráno byl byt prázdný – je to tu fakt veliký, dvě ložnice, koupelna, dva záchody, kuchyně, obývák, dvě komory, který dají prostorově dohromady naši ložnici doma… No, vypakovala jsem a zavolala hospodáři. Z jedný vody na čisto jsem se sešla i s RR a mohla vyrazit shánět nezbytné propriety – sim kartu a mobilní internet J.

Poznatek č. 1: Ano, Káhira je šedivo-hnědá.

Poznatek č. 2: Ano, doprava je brutální a bez asertivity bych ještě teď stála na chodníku před ambasádou – kdo se bojí, nepřejde.

Poznatek č. 3: Díkybohu za to, že jsem se aspoň anglicky naučila pořádně! ;-)

Podařilo se mi najít prodejnu Mobinilu a prodavač s laníma očima a perfektní angličtinou mi prodal, co jsem potřebovala a já mohla cestou přes supermarket vyrazit do nového „domů“.

Tak, internet funguje, telefon volá, je tu vedro a zatím jsem toho teda moc arabsky nenasprechtila, ale co, zítra je taky den.

Ma’a s-saláma!

3 komentáře:

  1. No sláva!;)
    Už mi to čtení chybělo! A super že zatím všechno vypadá růžově - snad taková bude i Jana a těch laních očí taky bude víc;)

    OdpovědětVymazat
  2. acimedaca: tak je fajn, žes let přežila v pohodě :-) jsem zvědavá na další "dobrodružství"

    OdpovědětVymazat
  3. Estrellita: tak vida, cesta probehla v pohode a ty jsi ziva a zdrava, to jsem rada :-) a jak tak ctu, tak i s internetem, tak doufam, ze budes brzy on-line :-)

    OdpovědětVymazat