středa 6. července 2011

Blížíme se do finále...

Den dvanáctý: úterý 31.5. Uppsala - Stockholm, 70 km, cca 1 hodina

Švédsko se zjevně rozhodlo, že bude norským fjordům a jezerům konkurovat krásným počasím. Prošli jsme je po Uppsale, Tom mě vzal do školy, ukázal kde byla jeho domovská třída, provedl mě po centru - a je to vážně nádherný město, kde by se dalo bez problémů žít ;-)

Sjeli jsme se podívat na pohřební muldy prvních švédských králů a s těmi (a nanukem) jsme nechali Uppsalu za zády.
... Hodinový přejezd do Stockholmu byl v porovnání s tím včerejším pro srandu králíkům. Tom mě vyložil i s kuframa u hostelu a odjel zaparkovat. Z toho byla nakonec akce na hodinu a půl, protože zaboha nemohl trefit na zakreslený parkoviště. Neustále ho místní hlavní okruh vedoucí kolem Gamlastanu vedl jinam a až na n-tý pokus se mu podařilo najít aparcadero, které mu slečna na recepci zaznačila. Na pokoj přišel uštvanej a naštvanej. Podle původního plánu jsme se chtěli jít projít aspoň po Starým městě, ale moje dvojjediný já toho mělo tak plný kecky, že jsme si zašli do nějaký rakouský hospody na pivo a jídlo a prohlídku Stockholmu nechali na další den.


Den třináctý: středa 1.6. Stockholm

Dneska nás čekal výlet na Birku, někdejší hlavní obchodní centrum viginské éry. V přístavu jsme počkali na loď, krapet nervózně sledovali davy školáků, kteří se trousili kolem lodi, abychom si oddychli, když je našibovali na vedle kotvící plavidlo a na čas vyrazili. Po hodinový plavbě, kdy nám náš průvodce vykládal o zajímavostech, který bylo z lodi vidět, jsme dorazili na ostrov, kde v 8. století žilo až pár tisíc lidí. Zašli jsme se podívat do místního muzea a repliky několika domů vikingské éry (nic moc) a počkali na seřadišti na našeho průvdce - místního archeologa Andrese.

Toho jeho práce evidentně opravdu bavila, takže hodinový výklad utekl strašně rychle a klidně bych ho poslouchala ještě mnohem dýl. Věděli jste třeba, že vikingové ty strašně známý rohatý helmy nikdy nenosili? Že je to vyvrácená teorie, s níž přišli kdysi archeologové poté, co objevili při prvních vykopávkách rohy - no jo, jenže ty rohy byly na pití, ne na zdobení helmic... Nebo to, že mezi Vikingy bylo jen zhruba deset procent válečníků, kteří nosili meč? Zbytek byli obchodníci a rolníci nebo že se v opevněných hradištích nežilo, ty sloužila jen rpo případ ohrožení osady - trochu jako atomovej kryt? Já taky ne :-) Jen škoda, že všechny knížky, které se tam daly koupit, byly švédsky... To bych si moc nepočetla. Po prohlídce jsme si ještě šli poslechnout vedoucího právě probíhajícího výzkumu, Rakušana, který nám povyprávěl o technice scanování terénu, pomocí které je možné zjistit třeba obrysy budov, které na Birce stály před dvanácti sty lety... Pak už byl čas se znovu nalodit a odkolíbat se do Stockholmu.
Z původního plánu podívat se po Starým městě nic nebylo - nějak mě to tahání Housky začíná zmáhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat