pátek 14. ledna 2011

Boj s jednotvárností

Abyste se mi tu nezačali nudit, vážení a drazí, přiložím pod kotel a přihodím do hrnce další z mých oblíbenných činností - což je - víření bubnů - tramtadadá - vaření. A co k vaření patří? Ó ano, ano - recepty. Tady máte dva úspěšně odzkoušené v průběhu minulého týdne:

Irská jehněčí stew
co na ni potřebujete:
20 dkg slaniny pokrájené na velké kousky
2 kg jehněčí lopatky bez kostí pokrájené na 2 cm kusy (lopatka nebyla, tož jsem vykostila dvě kolínka a super)
1 lžičku soli
1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
1/2 šálku mouky (původní recept hovořil o "universal flour", což teda nevím, co je, tak jsem tam dala polohrubou)
2 stroužky česneku - pokrájené
1 velkou žlutou cibuli nakrájenou na drobno
... a dále také:
1/2 hrnku vody
4 hrnky hovězího vývaru
2 lžičky cukru
4 hrnky mrkve nakrájené na kostičky o hraně 1 cm
1 a 1/2 kg oloupaných brambor
2 velké cibule krájené na drobno
1 lžičku sušeného tymiánu (vcelku) (opět nebyl, tedy - ne vcelku)
1 bobkový list
1/2 šálku suchého bílého vína
nasekanou petržel

co s tím všim, když se vám to (konečně!) podaří sehnat:
Na velké pánvi osmažíte slaninu, dáte ji bokem a to, co se z ní vypeče, v pánvi necháte.
Do velké mísy dáte maso, sůl, pepř a mouku. Promícháte. Rozpálíte použitou pánev a osmažíte na ní maso. Pokud se bude maso připalovat, přilijete olej. Maso přendáte do hrnce.
Na pánev přidáte žlutou cibuli a česnek a necháte je zesklovatět. Poté pánev podlijete 1/2 šálkem vody a česnek s cibulí přidáte do hrnce spolu se slaninou, vývarem a cukrem. Hrnec přikryjete pokličkou a necháte všechno hodinu až hodinu a půl vařit.
Pak přidáte mrkev, cibuli, brambory, tymián a víno. Necháte přejít varem a zakryté budete vařit ještě dalších 20 minut, dobud zelenina nezměkne. Ozdobíte petrželkou a celý kastrol sežerete na posezení, protože si prostě nebude moct pomoct (tak je to dobrý!).

Kdyby vás náhodou posléze začala honit mlsná, vřele doporučuji

Čokoládový koláč s jahodami*
na těsto potřebujete:
4 vejce
200 g cukru
250 ml mléka
120 g Hery
250 g mouky (na půl hladké a polohrubé)
1 kypřící prášek do pečiva
100 g čokolády na vaření
1 lžičku kakaa
Heru na vymazání formy
ozdobíte ho:

400 g čerstvých jahod
trochou jahodového džemu
moučkovým cukrem

jak na koláč:
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, vmíchejte mléko a rozpuštěnou, vychladlou Heru. Mouku smíchejte s kypřícím práškem, přidejte na kousky nasekanou čokoládu a kakao a vše smíchejte s pěnou.
Formu vymažte Herou/vyložte pečícím papírem, vlijte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut (já pekla skoro 40...).
Omyté a dobře okapané jahody rozřízněte na půl. Jahodový džem mírně ohřejte a potřete jím koláč. Navrch poskládejte jahody a výsledek pocukrujte.

(* Na rozdíl od stew jíme pomaleji než fotím - tudíž máte možnost hodit oko na výsledek mého snažení)

1 komentář:

  1. Já ti nevím, na jaký trouby se ty pečící doby v receptech vztahujou - taky vždycky musíme zatápět aspoň jednou tak dlouho, než je napsáno.
    Ale ten Koláč, ten se s malým písmenkem fakt napsat nedá! Doufám, že už víš, co nachystat, až se k vám konečně dokopem!:D

    OdpovědětVymazat