sobota 11. února 2012

Čokoládový dort

Na korpus potřebujete:
  • 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky
  • 175 g změklého másla
  • 200 g jemného krupicového cukru
  • 3 ušlehaná vejce
  • 150 ml jogurtu
  • 150 g mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)
  • vanilkový cukr

Na polevu a hoblinky:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla

Jak na věc

1. troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky.

2. čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

3. připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte.

4. vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.


Nebojte se hoblinek
Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.

(recept je převzatý z Apetitu 04/2004)

Žádné komentáře:

Okomentovat