- 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky
- 175 g změklého másla
- 200 g jemného krupicového cukru
- 3 ušlehaná vejce
- 150 ml jogurtu
- 150 g mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)
- vanilkový cukr
Na polevu a hoblinky:
- 200 g čokolády na vaření
- 75 ml smetany ke šlehání
- 25 g másla
Jak na věc
1. troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky.
2. čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
3. připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte.
4. vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.
Nebojte se hoblinek
Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.
(recept je převzatý z Apetitu 04/2004)
2. čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
3. připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte.
4. vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.
Nebojte se hoblinek
Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.
(recept je převzatý z Apetitu 04/2004)
Žádné komentáře:
Okomentovat